dinsdag 5 juli 2016

why we should go outsideMensen haasten zich door de straten. Vertrappen het gras om zo hun kostbare tijd niet te verknoeien door een omweg te nemen. Starend naar het apparaat in hun handen. Volledig opgesloten in hun eigen wereld vervolgen ze hun weg. De honderden vrolijke gekleurde bloemen langs de kant van de weg blijven onopgemerkt. Het ruisen van de bomen word niet eens meer gehoord met dank aan de koptelefoon. Afgesloten van de echte wereld rent iedereen verder. De wereld van nu bestaat uit mensen die niet meer op of om kijken. Hun blik is altijd maar vooruit. Heel soms gaat er een blik omhoog. Een boze blik omdat het regent. Een gejaagde blik als de donder klinkt. 

Is er dan niemand meer die geniet van de echte wereld? 


Vroeger klommen we in bomen, bouwden we hutten en plukten we wilde bloemen om een ander blij te maken. Vroeger kwamen we nog thuis vol moddervlekken, stampten we in de plassen en lagen we languit in het gras om de vormen van de wolken te ontdekken. Vroeger vingen we insecten om daarna gebiologeerd toe te kijken hoe deze dieren leefden. Vroeger praten we nog met elkaar.
Vroeger zagen we de echte wereld nog.Nu kappen we de bomen, bouwen we huizen in the sims en kopen we op het laatste moment gauw een boeket bij de bloemist. Nu zijn we boos als er een spatje modder op onze schoenen zit, omzeilen we de plassen en zien we de wolken niet meer omdat onze stijve nek niet meer wil. Nu gillen we bij het zien van een spin en vergiftigen we de mieren. Nu 'praten' we via whatsapp.
Nu vergeten we de wereld om ons heen...

Onze generatie. Jij en ik. 
We kunnen het kleine kinderen over een paar jaar niet kwalijk nemen als ze alleen nog maar willen gamen. Want dat is dan onze schuld. Maar het is nog niet te laat! We zijn nog jong. 
Heb je een hond? Ga deze uitlaten en maak een extra groot rondje. Heb je een klein broertje of zusje? Neem deze dan eens mee naar buiten. Leer de natuur kennen. En geef alles wat je leer weer door aan de kleintjes. Maak wildboeketten, ga buiten picknicken, ga hardlopen of mountainbiken. Ga eens voor het raam zitten als het stormt. Blijf eens wakker tot de zon opkomt. Ga eens zonder oordopjes in in de trein zitten!Kun jij je voorstellen hoe een wereld zonder horizon eruit zou zien?
Als een blikken, grauwe, donkere wereld.
En helaas leven er veel mensen zonder de horizon op te merken.

Ga jij de natuur nog in?

6 opmerkingen:

 1. Heb je dit allemaal zelf getekend? Het is zo mooi gedaan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja dit zijn mijn eigen illustraties😊 dankjewel!

   Verwijderen
 2. Wat een prachtige illustraties! En je artikeltje is zo waar. Dit alles houd mij ook al een tijdje bezig en jij hebt het echt onwijs goed verwoord. Mijn complimenten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat ontzettend mooi getekend zeg!! Echt heel knap! Je hebt het mooi verwoordt trouwens en alles is ook waar. Tegenwoordig zitten kleuters al op ipads, ik bedoel.. Maarja. En al die eerste klassers die met de nieuwste mobiel lopen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. dankjewel! :) ja inderdaad! Ik ben niet anti social media, maar vind wel dat je het goed moet gebruiken...

   Verwijderen

You just made my day!