zaterdag 19 november 2016

first tutorial: portrait   Vandaag een keer wat anders: een tutorial! Ik krijg best vaak de vraag hoe ik een gezicht teken. Zelf teken ik graag op getint papier omdat je dan niet het hele gezicht hoeft in te kleuren. Mensen zeggen snel dat ze iets niet kunnen, maar hey, proberen kan geen kwaad. Het is niet supermoeilijk. Ennuh: oefenen baart kunst...

Schetsboek: Hema | Potloden: Derwent Coloursoft

1. schets een gezicht met grijs potlood. Vul de plekken in waar schaduw komt.

2. kleur met het lichtere potlood heel licht over het gezicht.

3. Nu komt iets belangrijks ( ik deed het eerst nooit): kleur om de ogen met een roze potlood. Kijk maar eens naar je eigen ogen in de spiegel: het is nooit dezelfde kleur als de rest van je gezicht. Ook je neus heeft vaak een iets roder tintje (helemaal met koud weer ;p). Ook de wangen en lippen krijgen een roze kleurtje (niet té donker kleuren). Zorg dat er een kleine ruimte openblijft op de onderlip.

4. Kleur nu de helft van de ogen donkerbruin (of blauw). Bij de ooghoeken, net onder de wenkbrauw zit schaduw dus daar gaan we ook overheen met donkerbruin. Ook de nek, direct onder de kin krijgt schaduw.

5. De pupillen worden zwart net als de wimperrand. De rest van het oog heb ik een beetje uitgeveegd ( gebruik je andere potloden die niet zo makkelijk uit te vlekken zijn dan kun je de rest van de ogen ook met een lichtere bruin/blauw inkleuren) . Neusgaten zijn ook donkerder en de mondhoeken mogen ook ietsjes zwart.

6. Met donkerrood geven we de binnenste ooghoeken kleur. Om de lippen nog iets echter te laten lijken kleuren we met donkerrood langs de onderste rand en vlekken dit iets naar binnen toe (ook hier geldt: heb je minder zachte potloden druk dan langs de randen iets harder en hoe verder je naar het midden kleurt, hoe zachter je op het potlood moet drukken). Zorg dat de  kleine ruimte openblijft op de onderlip.Ik heb de aan de buitenkant van de wangen ook nog een klein beetje rood gebruikt.

7. En dan wordt het tijd om het gezicht levendiger te laten lijken: highlights!! Allereerst kleuren we het oogwit. Highlight komen op het puntje van de neus, de neusbrug en voorhoofd, onder de wenkbrauwen (die je hier nog niet ziet ;p), de jukbeenderen en het randje boven de mond. Kleur het gedeelte van de onderlip (het gedeelte dat je als het goed is niet heb ingekleurd) ook wit.

8. Tijd voor de details: Wenkbrauwen met donkerbruin. Teken daarna met zwart nog een aantal haartjes zodat het echter lijkt.ook de wimpers kun je nu tekenen. De lijn tussen de lippen kan ook nog ietsje donkerder net als de kaaklijn.

Ik heb alles nog een beetje uitgeveegd zodat het mooi overloopt.
Als je nog even tijd hebt, nog een beetje interesse en je koffie nog niet op is kun je ook nog het filmpje hieronder kijken. 
Ik heb mezelf uitgedaagd een portret in 5 minuten te tekenen...

Ga jij proberen een portret te tekenen?
Let me know!
Als je vragen hebt hoor ik het graag!!

Waar zouden jullie nog graag een tutorial van willen zien?

15 opmerkingen:

 1. Dit is echt een fijn artikel waar ik veel van kan leren. Je kan echt mooi tekenen! :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat doe je dat toch ontzettend gaaf!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. WOOW, ik ben hier héél toevallig op je blog terecht gekomen en shit wat is dit goed. Ik heb altijd wel al een fascinatie gehad voor van die tutorials, hihi.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel😊 haha ik hoop dat de volgende keer dan geen toeval is😉

   Verwijderen
 4. Wauw! Wat kun je mooi tekenen!! En fijn dat er een filmpje van gemaakt is! Ik ga dit echt een keer proberen!! Ik houd ook van tekenen, alleen ik kan echt geen portretten tekenen en dat is iets wat ik heel graag wil kunnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In dat filmpje doe ik het wel in een iets andere volgorde dan hier beschreven (het filmpje is ook in 5 minuten een portret he😉)
   Mijn plan is wel om nog een keer een tutorial te maken van een portret op wit papier...

   Ennuh nooit zeggen dat je het niet kan!😉

   Verwijderen
 5. Wauw je hebt echt ongelooflijk veel talent! Zelf teken ik ook heel graag, maar een paar keer in het jaar (als ik er echt zin voor heb). Ik teken voornamelijk animatiefiguren uit films. Ik moet wel een foto voor me hebben.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het begint altijd met natekenen maar hoe vaker je het doet, hoe makkelijker het word om uit je hoofd te doen!
   animatie tekenen is ook leuk! Helemaal als je uiteindelijk zelf een animatie kan verzinnen!!

   Verwijderen
 6. Wauw wat een prachtig portrait! Zo vet als je mooi kan tekenen:)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. wat tof dat je hier ook een video van hebt gemaakt, het is een flinke tijd geleden dat ik echt heb getekend, ik vond het altijd een bepaalde rust geven! prachtige tekening is het geworden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zou zeggen: Pak het weer op! Spijt ervan krijgen zul je nooit! X

   Verwijderen
 8. Ah, wauw, het resultaat is echt heel tof! Je kan echt mooi tekenen joh!

  BeantwoordenVerwijderen

You just made my day!